HISTORIE

Rivallaget som spilte ved åpningen av Rivalbanen i 1949

Det hele begynte på kjøkkenet på ungdomshuset til Ul. Fremskritt på Årøråket den 8. september 1939. 13 forholdsvis unge menn fra bygda var samlet, de fleste opptatt av idrett som ski, fotball, friidrett, boksing og bryting. I konkurranser hadde de imidlertid representert Molde og Omegn Idrettsforening (MOI) for det meste. Noen var medlemmer i Fram 1907 på Hjelset. Det hadde noe med avstand å gjøre, men kanskje like mye med at MOI, der de fleste var med, var en byklubb med et miljø som gutta fra landet hadde vanskelig for å finne seg helt til rette i. De fant ut at tiden var moden for å stife en egen klubb for området mellom MOI og Fram.

STIFTELSE
Sportsklubben Rival ble formelt stiftet 19. september 1939. Sitat fra møtet: «Vi var samlet 8. september. Blev besluttet å starte idrettslag. Det blev vedtatt at laget skulde hete «Sportsklubben Rival». Der blev også tegnet 21 medlemmer.»

Denne protokollen, et løst ark, har klubben heldigvis bevart på kistebunnen hos en av medlemmene. Den er et lite klenodium, for i tillegg til det som ble skrevet på stiftelsesdagen, har den en del tilføyelser gjort 5 år senere. Det ble slik fordi krigen som kom like etter at klubben var stiftet nektet all offisiell idrettsaktivitet.

Navnet «Sportsklubben Rival» så dagen allerede på første møtet i 1939. Det var Arvid Collin som kom med ideen.

«VI ER JO ALLE RIVALER, OG HAR RIVALER PÅ BEGGE SIDER AV OSS».

RIVALBANEN
Tanken om et eget idrettsanlegg ble tatt opp kort tid etter at Rival var startet. Årø var hovedområdet for klubben og det var derfor naturlig at et idrettsanlegg måtte bli lagt til dette området.

Allerede før krigen hadde spilte de løkkefotball på området. Det begynte i prestegården tidlig på 30-tallet. Sogneprest Erik Sundby var en ivrig medspiller. Og det fortsatte på Krohnleira fra 1936. Året huskes godt fordi gardguten Wollert Krohn kom og deltok i konfirmasjonsdressen. Han var konfirmant det året.

Under krigen ble planene om idrettsanlegg liggende på is. Olav Thorvik tok riktignok uformell kontakt med Wollert Krohn om bane med sjøen ved Krohnleira og fikk et slags muntlig tilsagn.

Etter flere forhandlingsrunder med Wollert D. Krohn ble bygselavtale inngått den 25. oktober 1946. Banen målte 130 x 80 m. Avtalen var på 20 år og bygselavgidten var på kr 10,- pr år.

Den 4. september 1949 ble banen offisielt åpnet. Klubbhuset inneholdt to garderober, men ingen dusj. Moldefjorden lå et ballspark nedenfor banen, og de som fant det nødvendig, tok seg gjerne en dukkert der etter trening eller kamp.

I 1969 startet Molde Kommune opparbeidelsen av flyplassen som tvang Rivalbanen vekk fra området nede ved sjøen. Naturligvis vekket denne avgjørelsen harme blandt Rivals medlemmer. Det skulle gå godt og vel 7 år før Rivalbanen stod ferdig der hvor den ligger nå på Årøråket. Fotballbanen ble bygget til internasjonale mål 105×65 m, en grus løpebane og utendørs håndballbane. I 1985/86 stod Klubbhuset ferdig. Det hadde gymsal på 20×10 m, romselig kontor, styrerom og velutstyrt kjøkken.

RIVAL FOTBALL
Fotballgruppa ble registrert i krets like etter krigen i 1945. Det ble spilt bra de første årene. Sesongen 1946/47 rundet Rivals A-lag av som avdelingsmesteri 3. divisjon avdeling B. Etterpå gikk det noe dårligere. i 1954 var klubben fremdeles i 3. divisjon, men havnet på sisteplass med 2 poeng.

Rivalfotball.com kommer tilbake med stats og informasjon om Rival Fotball nyere historie ved en senere anledning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: